in

Ονούφριος Σωκράτους: Είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει

Ονούφριος Σωκράτους: Είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει

Ο Ονούφριος Σωκράτους φωτογραφίζεται αποκλειστικά για το CHNEWS.gr και αποκαλύπτει γιατί έγινε στόχος για ορισμένους. Μας μιλά για το άδοξο τέλος της συνεργασίας του με το Megaλο κανάλι, και μαθαίνουμε άγνωστες πτυχές της ζωής του.

Τι γεύση σου άφησε ο τελευταίος χρόνος στο Mega;

Γενικά ήταν ένας χρόνος γευσιγνωσίας. Ανάλογα με την χρονική περίοδο θα έλεγα. Άλλη γεύση στο ορεκτικό, άλλη στο κυρίως και το επιδόρπιο το φυλάξαμε για έκπληξη, ήταν όμως ένα πλούσιο συμπόσιο. Στο Mega είχα την υποστήριξη κάποιων σημαντικών ανθρώπων, που πίστεψαν σε εμένα και τη Νατάσα, η οποία επίσης στάθηκε δίπλα μου, στηρίζοντας από την πρώτη ημέρα την επιλογή στο πρόσωπο μου. Σίγουρα η εκπομπή “Έχεις Μέσον” ήταν απαιτητική από πολλές απόψεις, γι΄αυτό και θεωρώ ότι μία αφιλτράριστη από πλευράς αμεσότητας εκπομπή, μπορεί αντικειμενικά να προκαλέσει ανθρώπους και καταστάσεις. Δεν έκρυψα ποτέ ότι ορισμένοι ενοχλήθηκαν, ακόμη και στον αέρα το είχαμε πει. Θέλω να σου πω ότι οποιαδήποτε κριτική δεν ήταν υποκινούμενη, μάλλον γινόταν συνειδησιακά.

Γιατί προκαλέσατε τόσες αντιδράσεις;

Μα αν δεν προκαλούσε τότε σημαίνει ότι έπρεπε να ρίξει αυλαία, γιατί δεν επιτελεί τον ρόλο της. Δεν ανεβήκαμε στο κατάστρωμα για να είμαστε ανάλατοι, ούτε να προσφέρουμε πλάτες σε κανένα κέντρο εξουσίας. Εκεί που διαπιστώναμε τεκμηριωμένα ότι υπάρχει παθογένεια την αναδεικνύαμε ως οφείλαμε να κάνουμε και εμείς και οι προηγούμενοι παρουσιαστές.

Νιώθατε συχνά την πίεση από τους έχοντας εξουσία να σας εμποδίζουν να βγάλετε κάποια συγκεκριμένα θέματα;

Δεν κόπηκε θέμα, υπό την πραγματική έννοια του όρου, απλά μας εφίστατο η προσοχή, όχι απαραίτητα από το κανάλι μόνο, αλλά από ανθρώπους που διεκδικούσαν το αλάθητο, αν και κατά βάθος γνώριζαν το πταίσμα τους. Κάποιοι κινήθηκαν νομικά, η κατέφυγαν στην αρμόδια τηλεοπτική Αρχή, ζητώντας να μας γίνει επίπληξη και βγήκαν έπειτα πανηγυρικά να χειροκροτήσουν με τυμπανοκρουσίες μπροστά από τους θιασώτες του ψέματος τους.

Δέχτηκες πισώπλατες μαχαιριές στην δουλειά σου;

Ο ανταγωνισμός και η κακεντρέχεια υπάρχουν σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Ίσως στον χώρο της δημοσιογραφίας να υπερθεματίζεται ο ανταγωνισμός και για αυτό για ορισμένους γίνεται αφόρητο εξού και αρκετοί δημοσιογράφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Εμένα με ιντριγκάρει. Εάν κάτσω να κοιτάξω πίσω, να αναλογιστώ και να μετρήσω το κόστος από τα όσα εμπόδια ορθώθηκαν στο δρόμο μου, ή τις παραδοξότητες που εκτυλίχθηκαν γύρω μου, θα έμενα στάσιμος, ή εκτός. Eμένα προσωπικά με κάνουν πιο δυνατό, για όλους υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας στο χειρισμό ανορθόδοξων, ή δύσκολων καταστάσεων, απλά προτιμώ να μιλώ μέσα από την δουλειά μου παρά να αποσπούμε από κακεντρεχείς σχόλια στα δεξιά και αριστερά μου.

Προσπάθησαν ποτέ να σε λογοκρίνουν;

Ναι και για όσο κάνω αυτή τη δουλειά, θα ξαναπροσπαθήσουν και ξέρεις τι, δεν έχει σημασία ποιοι και γιατί. Αυτό που μετρά είναι πως και με ποιο τρόπο το χειρίζεσαι. Επειδή θέλω να μιλώ με ειλικρίνεια, επέτρεψα και εγώ ο ίδιος στους άλλους να με λογοκρίνου σε κάποιες στιγμές στο παρελθόν. Εμείς αφήνουμε τους άλλους να μας χειριστούν και θα πρέπει να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε αυτό. Η ωριμότητα όμως, όχι απαραίτητα η ηλικιακή, αλλά η πνευματική με δίδαξε να μην φοβάμαι να ορθώνω ανάστημα, μετρώντας τις συνέπειες της ειλικρίνειας απέναντι στον εαυτό μου πρώτα και αυτών που έχω απέναντι μου κατά συνέπεια.

Πιστεύεις ότι έκανες κάποιους λάθος χειρισμούς στην εκπομπή για τους οποίους μετάνιωσες;

Όχι ποτέ, γιατί σου λέω ότι έβγαινε από το στόμα μας, ήταν αποτέλεσμα έρευνας.

Έρχεται η στιγμή που φθάνει το τέλος της σεζόν… Πως μαθαίνεις ότι δεν θα είσαι και του χρόνου στο “Έχεις μέσον”;

Θέλω να είμαι δίκαιος. Ένα ή δύο μήνες πριν κλείσει η τηλεοπτική σεζόν ήρθε επιστολή από το ΔΣ μέσα από την οποία ζητήθηκε, τόσο σε εμένα όσο και στη Νατάσα να καταθέσουμε γραπτώς τις εισηγήσεις μας για αναβάθμιση της εκπομπής με τη νέα τηλεοπτική σεζόν, πράγμα που έγινε από πλευράς μας, οπότε θα μπορούσε να μας δημιουργήσει μία εύλογη υποψία ότι όταν οι ιθύνοντες ζητάνε αλλαγή σε μία επιτυχημένη συνταγή 7 χρόνων, σημαίνει ότι κάτι κάποιο από τα υλικά της άρχισε να χαλάει.

Αφης στιγμής όμως οι τηλεθεάσεις είχαν δικαιώσει για ακόμη μία χρονιά τους συντελεστές της εκπομπής , δεν περνούσε από το μυαλό μας ότι το κανάλι θα υπαινισσόταν την μετακίνηση μας.

Δεν σας δώσανε να καταλάβετε ότι κάτι πάει λάθος;

Δεν μας δόθηκε η εντύπωση ότι η μετακίνηση θα γινόταν, ακόμη και μετά τους ψίθυρους που άρχισαν να ακούγονται στους διαδρόμους του καναλιού.

Αυτό το οποίο με ενόχλησε και το είπα ήταν ότι δεν κληθήκαμε από το σταθμό για ενημέρωση. Δεν μας κοινοποιήθηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις τους.

Δεν θα με ενοχλούσε η απόφαση αυτή καθεαυτή, αν με κάποιο τρόπο η διεύθυνση προστάτευε τους δημοσιογράφους της που για μία ολόκληρη χρονιά τράβηξαν μόνοι τους κουπί σε αυτή την εκπομπή με τα νούμερα να τους δικαιώνουν το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν, σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές εκπομπές που απευθύνονται στο ίδιο περίπου κοινό.

Φαντάζομαι ότι εικάζεις ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι της απόλυσης.

Λύση συνεργασίας θα την έλεγα. Ναι ο καθένας μπορεί να κάνει εικασίες όταν έχει την εμπειρία και την γνώση των πεπραγμένων πίσω από κλειστές πόρτες.

Κοίταξε τα πρόσωπα, ή η ατμόσφαιρα γύρω τους δε ενοχλούν απαραίτητα όλα τα στελέχη μίας διοικητικής ομάδας. Μπορεί να ενοχλεί τη μονάδα. Δεν είναι ο αριθμός των προσώπων αλλά η θέση του καθενός και ο βαθμός επιρροής του. Δεν μου αρέσει να ονομάζω. Ονομάζω τις καταστάσεις, όχι τους ανθρώπους.

Υπήρξαν περιστατικά στην εκπομπή που σε έκαναν να δακρύσεις;

Ναι, υπήρξε ένα συγκεκριμένο περιστατικό με ένα συμπολίτη μας που κατάφερε αλτρουιστικά να μετατρέψει το τέλμα της δικής του ζωής, σε δεύτερη ευκαιρίας ζωής για κάποια άλλη συνάδελφο του. Ο άντρας αυτός, ήταν μόνος του, δεν είχε οικογένεια, είχε όμως οικονομική άνεση και ήθελε πριν φύγει από τη ζωή, όχι μόνο να εξοφλήσει ένα δάνειο στο οποίο τελούσε υπό το καθεστώς του εγγυητή, αλλά να δώσει μία μεγαλύτερη οικονομική ανάσα στην γυναίκα αυτή και τα παιδιά της, δίνοντας και κάτι παραπάνω από αυτά που τα χρήματα που εγγυήθηκε προσωπικά γι΄ αυτήν. Η διεύθυνση της τράπεζας δεν είχε δει το θέμα ζεστά και υπήρξε κωλυσιεργία, ενώ ο χρόνος του λιγόστευε . Με πήρε λοιπόν και με παρακάλεσε εαν μπορώ να μεσολαβήσω με κάποιο τρόπο ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες για την εξόφληση. Ευτυχώς καταφέραμε και κάναμε κάποιες ενέργειες και πετύχαμε τον στόχο μας. Μας πήρε τηλέφωνο με τρεμάμενη φωνή και μας ευχαρίστησε αλλά δυστυχώς, δεν προλάβαμε να τα πούμε και κατά πρόσωπο, όπως είχαμε πει.

Μετά από την απομάκρυνση σου από το Mega, επενδύεις σε ένα ειδησεογραφικό πόρταλ. Ποιες είναι η βλέψεις και το όραμα σου;

Το διαδίκτυο είναι πολύπλευρο και πολυθεματικό. Επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο να είμαστε αποκαλυπτικοί.

Για το i-eidisi έχω να σου πω ότι εδώ και ένα μήνα που συμμετέχω στο μετοχικό κεφάλαιο και στο εργατικό δυναμικό, ήδη έχουμε κινήσει κάποιες καταστάσεις σε θέματα που αφορούν οικονομικά σκάνδαλα και δύο από αυτά έχουν εγγραφεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για εξέταση.

Υπήρξαν και οι αντιδρούντες που ήδη απέστειλαν επιστολές απειλώντας με νομικά μέτρα, αλλά αφού μου δίνεται η ευκαιρία, θέλω να αναφέρω και από εδώ, ότι η έρευνα προηγείται πάντα της τεκμηρίωσης και πληρώνει μόνο όποιος τοποθετείται ανεύθυνα.

Από ποια ηλικία ξεκίνησες να δουλεύεις;

Δουλεύω ασταμάτητα από τα δεκαέξι μου, λόγω του ότι η οικογένεια μου δεν υπήρξε ποτέ εύπορη. Είμαι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας και δικιά μου επιθυμία ήταν να συμβάλλω στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τι δουλειές έχεις κάνει;

Ξεκίνησα σε μια εταιρία διανομής προϊόντων οικιακής χρήσης. Ε μετά από αυτό δεν σταμάτησα να δουλεύω. Εργάστηκε σε clubs, εστιατόρια, στις οικοδομές. Έγινα “ασκούμενος” ελαιοχρωματιστής, ηλεκτρολόγος, τοποθετούσα γυψοσανίδες και ο κατάλογος συνεχίζεται. Δεν φοβήθηκα ποτέ μου την δουλειά.

Πως βίωνες το συνδυασμό της δουλειάς και του σχολείου;

Δεν θα σου ωραιοποιήσω την κατάσταση, γιατί υπήρξαν στιγμές που ένιωσαν ότι έχασα σημαντικά κομμάτια μίας φυσιολογικής, κατά τα πρότυπα της κοινωνίας,  εφηβείας μου. Όμως απεκόμισα άλλα πράματα γιατί θεωρώ ότι μέσα από μια κατάσταση όσο δύσκολη και αν είναι μπορείς να επωφεληθείς της εμπειρίας της, αναπτύσσοντας δεξιότητες και μηχανισμούς χειρισμού της.

Έμαθα να μην απογοητεύομαι και δεν πτοούμαι εύκολα, γιατί γνώρισα πάρα πολύ νωρίς πως παίζετε ένα παιχνίδι και ανέπτυξα μία άλλη  φιλοσοφία, επιτρέποντας μου να έχω μεγαλύτερη διαύγεια πνεύματος διαχωρίζοντας το ορθό από το λάθος.

Δηλαδή;

Έγινα χοντρόπετσος, δηλαδή ακούω την διαβολή και επιλέγω “να μην καταλαβαίνω”. Καμιά φορά έρχονται να μου μεταφέρουν κουβέντες και η απάντηση μου είναι ότι δεν θέλω να γνωρίζω το περιεχόμενο, ή τους υποκινητές της όποιας κουβέντας γίνεται με σκοπό να προκαλέσει ανταρσίες χωρίς αιτία. Δεν επηρεάζομαι από καταστάσεις, ακόμη και όταν βλέπω ότι άλλοι δίπλα μου μπορεί να καταρρέουν βιώνοντας τις. Κάποιοι το ονομάζουν αναισθησία, για μένα είναι στάση ζωής.

Πότε μπαίνει μέσα σου το μικρόβιο του δημοσιογράφου;

Όλως παραδόξως το μικρόβιο μου το μετέδωσε μια καθηγήτρια που είχα στην Β΄ λυκείου η οποία με παρότρυνε να ακολουθήσω τον κλάδο της δημοσιογραφίας, ή της νομικής. Όταν αποφοίτησα από το λύκειο, το έπαιξα μάλλον κορώνα γράμματα. Από το ξεκίνημα των μαθημάτων όμως, ένιωσα αμέσως στο στοιχείο μου.

Υπήρξαν στιγμές που μετάνιωσες για το επάγγελμα που διάλεξες;

Ποτέ! Μετάνιωσα για πολλά άλλα πράγματα, αλλά το γεγονός ότι κάνω μια δουλειά που μου επιτρέπει να αισθάνομαι ζωντανός, να ακονίζω το μυαλό μου και τη σκέψη μου, με κάνει να αισθάνομαι τυχερός.

Ποια είναι η μεγαλύτερη τρέλα που έχεις κάνει;

Έστησα ένα καταφύγιο ζώων. Όπου αναγκαζόμουν να μένω όλη νύκτα μετά την δουλειά μου, με τον προβολέα να καθαρίζω και να φροντίζω τα σκυλιά.  Στο τέλος της ημέρας επειδή είχαμε πολύ λίγα χρήματα για να διαθέσουμε και τα χέρια βοήθειας ήταν λιγοστά, απορροφήθηκε από ένα άλλο μεγαλύτερο καταφύγιο. Το ευτύχημα είναι ότι καταφέραμε να υιοθετηθούν όλα τα σκυλιά.

ως εκκολάφθηκε μέσα σου η αγάπη για τα ζώα;

Αγάπησα τα ζώα γιατί εκτός από συντροφιά σου προσφέρουν και εχεμύθεια, εκ φύσεως δηλαδή. Μοιράζουν απλόχερα αγάπη και σου κρατάνε συντροφιά σε δύσκολες, ζητώντας ως αντάλλαγμα την παρουσία και την έγνοια σου. Οπότε για μένα τα ζώα δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη επιβίωσης και επαφής με την ανθρώπινη μου πλευρά. Εμπιστεύομαι πολύ πιο λίγο τους ανθρώπους. Μέσα από αυτή μου την αγάπη για τα ζώα κατάφερα να κάνω πράματα τα οποία σήμερα κοιτάζω πίσω με περηφάνια.

Πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Ζωηρά, ήμουν αρκετά δραστήριος, απορροφούσα σαν σφουγγάρι ότι μου φαινόταν “ζωντανό”.

Θυμάμαι να κατεβάζω τόμους από την βιβλιοθήκη σε ηλικία εννέα ετών και ενώ στην αρχή με τράβηξαν οι εικόνες, σιγά σιγά άρχισα να διαβάζω τις υποσημειώσεις κάτω από αυτές και τα πλαίσια της λεκτικής περιγραφής. Η φαντασία μου έτρεψε γρήγορα, άρα έπρεπε να την εμπλουτίσω παράλληλα με γνώσεις.

Πως εκκολάφτηκε μέσα σου η αγάπη για τα ζώα;

Αγάπησα τα ζώα γιατί εκτός από συντροφιά σου προσφέρουν και εχεμύθεια, εκ φύσεως δηλαδή. Μοιράζουν απλόχερα αγάπη και σου κρατάνε συντροφιά σε δύσκολες, ζητώντας ως αντάλλαγμα την παρουσία και την έγνοια σου. Οπότε για μένα τα ζώα δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη επιβίωσης και επαφής με την ανθρώπινη μου πλευρά. Εμπιστεύομαι πολύ πιο λίγο τους ανθρώπους. Μέσα από αυτή μου την αγάπη για τα ζώα κατάφερα να κάνω πράματα τα οποία σήμερα κοιτάζω πίσω με περηφάνια.

Πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Ζωηρά, ήμουν αρκετά δραστήριος, απορροφούσα σαν σφουγγάρι ότι μου φαινόταν “ζωντανό”.

Θυμάμαι να κατεβάζω τόμους από την βιβλιοθήκη σε ηλικία εννέα ετών και ενώ στην αρχή με τράβηξαν οι εικόνες, σιγά σιγά άρχισα να διαβάζω τις υποσημειώσεις κάτω από αυτές και τα πλαίσια της λεκτικής περιγραφής. Η φαντασία μου έτρεψε γρήγορα, άρα έπρεπε να την εμπλουτίσω παράλληλα με γνώσεις.


Συνέντευξη: Χαράλαμπος Χειμώνας 

Ευχαριστίες:


Διαβάστε επίσης: Γνωστό ζευγάρι της κυπριακής showbiz ανακοίνωσε τον χωρισμό του!

Η γυμνή αλήθεια του Τζούλιο Φιλίππο ΝτΈρρίκο! Φωτογραφίζεται και μιλάει αποκλειστικά στο CHNEWS

Κάλια Δραγατάκη: «Σκεφτόμουν την κατακραυγή του κόσμου, το αν μπορώ εγώ να μεγαλώσω ένα παιδί μόνη μου»